Novogodisna torta
Sastojci
Fil 1
1l mleko
300gr secer
8 kasika (velike) brasno
fil 2
250 gr margarin
200gr secer u prahu
jos
400 gr mleveni orasi
Prave se dve kore sa:
4 jaja
12 kasike (velike) secer
11 kasike vrele vode
12 kasike brasno
1 mala kasika pecivo
Serbet za kore
150 ml vode
150 gr secer.
Priprema
1.
Prvo pravimo fil , u jednu serpu stavimo secer da se karamelizira na tivko i pazimo da ne zagori.
2.
U stopljen secer dodamo 800ml mleko i ostavimo da vrie na tivko dok se rastopi sav secer.A u 200ml mleko stavimo8 kasike brasno i izmutimo sa zicom .
3.
Brasno stavimo u mleko i skuvamo ga kao puding na tivko mesamo sa,zicom i pokrijemo sa prosirnom folijom kako ne bi se stvorila korica ,ostavimo da se ohladi.
4.
Mutimo 4 jaja sa 12 kasike secera .
5.
U neko lonce izmerimo 11 kasike obicne vode i stavimo na sporet da provrije i dodajemo vrelu vodu pravo u mutilice od miksera malo po malo,Nastavljamo sa mutenje jos koji minut od vrele vode jaja ce narastu.
6.
Sklonimo mikser i dodamo brasno i pecivo i to izmesamo sa zicom.
7.
Pleh od sporeta (moj je 35 na 40)namastimo i posipemo sa brasno pa stavimo tortu da se pece 25 minuta na 180 c
8.
Dok pecemo koru vratimo se na fil, u jednu zdelu mutimo margarin i secer u prahu dok ne stanu penasti.
9.
Ohladen fil prebacimo od serpe u drugu zdelu i mutimo sa mikser koji minut .
10.
Pa dodamo izmuteni margarin i secer u prahu i sve lepo sujedinimo.
11.
Dodamo mleveni orasi malo po malo i mutimo mikserom na malu brzinu.
12.
Fil sa orasima.
13.
Pravimo dve kore prvu koru sam izvadila pa pekla drugu koru koja ostaje u pleh i nju posipimo sa skuvani i ohladeni serbet.
14.
Na prvu koru stavimo pola fila i lepo poravnimo .
15.
Pa na fil stavimo onu prvu koru koja nam je stajala sa strane i nju posipimo sa serbetom i stavimo preostali fil i najgore posipimo sa seckani orasi .
16.
Najbolje se sece kada odstoi dva dana i kada se spoi kora sa filom.
Posluživanje
Posluzila sam je za moj rogendan sa likerom od oraha od Anke i naravno kafu.
0 komentari:
Objavi komentar