NAJBOLJI AJVAR…SPREMAM GA GODINAMA PO OVOM RECEPTU I SVAKI PUTA USPE
Sastojci:
60 kg paprike roge
20 kg patlidžana
3-4 režnja češnjaka
ljute feferone – po želji
sol – po želji
4 litre suncokretovog ulja
ocat – po želji
2 vrećice konzervansa
Priprema:
Za skuhati ajvar u ovolikoj količini definitivno je potrebno:
kupiti što kvalitetniju i svježiju papriku i patlidžan. Jer što je paprika kvalitetnija i deblja to će je manje trebati i ajvara će biti više. Takva se paprika obično i lakše guli.
prostor – dakle dvorište
puno plastičnih posuda – za puno paprike i puno otpada od guljenja
veliki starinski šporet (tako ga moja majka zove a to je u biti starinska peć sa velikom plotnom za pečenje na drva) na kojem se istovremeno može pržiti veća količina paprike i patlidžana
veliki kotao u kojem će se kuhati samljeveni ajvar
mašina za mljevenje mesa na koju će se paprika i patlidžan samljeti. O veličini rupica na otvoru mašine ovisi konzistencija ajvara. Ja najviše volim kad je ajvar zrnat i ne presitan i kad se pod jezikom osjete oni fini pečeni komadići paprike i patlidžana mmmmljaccc, pa ga uvijek sameljemo na srednju veličinu rupica.
Dosta radne snage – obično se posla oko guljenja prihvate susjedi ili čak slučajni prolaznici koji se navire u dvorište i vide da se peče ajvar, pa je to onda i ugodno druženje s ljudima sa kojima se inače možda niti ne biste vidjeli uz puno smjeha i prepričavanje dogodovština pa se onda niti taj posao ne čini tako dug ni težak.
Ajvar – priprema:
Mljevenje pečene paprike za ajvarPapriku oprati i ocijediti u velikim kantama.
Slagati je na vrelu plohu za pečenje i ispeći sa svih strana dok ne postane mekana i na mjestima čak i crna.
Patlidžane ako su veliki prepoloviti i posoliti kako bi pustili gorčinu te na isti način ispeći.
Pečenu papriku i patlidžan slagati u veće posude sa poklopcem jer će se tako lakše guliti kožica.
Pečenim paprikama odstraniti kožicu i izvaditi sjeme (postrugati nožem ako treba da nema puno onih sitnih sjemenki) U tom je poslu dobroo pomoći se manjom zdjelicom sa čistom vodom koja treba biti pokraj kako bi si u nju svako malo umočili nož i ruku i tako isprali sjeme. Papriku nije dobro umakati u vodui na taj način ju čistiti jer time Dodavanje češnjaka i začina u ajvargubi punoću svog okusa.
Patlidžanima samo oguliti koricu.
Svu oguljenu papriku i patlidžan prije mljevenja staviti u one iste mrežaste vreće u kojima se paprika kupi (prije ih treba oprati) i ostaviti da vise jedno vrijeme kako bi se ocijedila suvišna tekućina koju ovo povrće voli pustiti.
Kada je sva paprika i sav patlidžan oguljen može se pristupiti mljevenju istog. Samljeti po želji na veće ili manje komadiće (ovisno o veličini rupica mašine za mljevenje)
Svu samljevenu masu premjestiti u kotao, dodati protisnuti češnjak, posoliti po želji (solite malo po malo i obavezno svaki put malo probajte kako bi se uvjerili da li je dovoljno slano ), doliti ulje i malo octa te kuhati uz miješanje drvenom kuhačom oko 1,5-2 sata (ovisno o jačini vatre i veličini kotla) dok masa ne postane kompaktna.
Pred sam kraj kuhanja dodati konzervans i dobro promiješati.
Još vrući ajvar ulijevati u čiste i oprane staklenke tako da od vrha ostane oko 1,5 cm praznine, koje potom otvorene treba ostaviti u pećnici zagrijanoj na 70 stupnjeva oko 30 min dok se odgore ne stvori tamniji lagano zapečeni sloj koji će ajvar čuvati od kvarenja.
U tako obrađene staklenke s ajvarom uliti ulje do vrha (opet iz razloga kako se ne bi kvario) i zatvoriti staklenke ili celofanom s gumicom ili celofanom i prikladnim poklopcem.
Ajvar čuvati na suhom i tamnom mjestu gdje može trajati i do 1 godinu (naravno ako ga ne pojedete prije što će garantiram biti slučaj :))
Sve ovo što sam napisla ne znači da ajvar ne možete ispeći i skuhati i u znatno manjoj količini i to kod sebe u stanu. Tada papriku možete peći u pećnici a kuhati ga možete na štednjaku u kuhinji u manjem loncu. Količine su proizvoljne i svako ih može prilagoditi svojim potrebama. Kako god bilo, želim vam puno ukusnih zalogaja uz domaći pečeni ajvar.
0 komentari:
Objavi komentar